De makers van

wat we bewaren, bewaart ons
(Anne Michaels)

Odette de Theije (1962) is amateurregisseur en –actrice. In het dagelijks leven werkt zij als kinder- en jeugdpsychiater. Vanaf haar kindertijd is Odette geschoold in het theater (toneel (spel en regie), clownerie), de dans (klassiek ballet, jazzballet, moderne dans) en in de muziek (zang, piano, gitaar, diverse drum en percussie).

In haar studententijd in Maastricht was ze 4 jaar eerste voorzitter van de studententoneelvereniging ‘Alles is Drama’. Ze speelde bij deze vereniging o.a. in de stukken Een bruid in de morgen (Andrea), Het haar van de hond (Mira), Burgermansbruiloft (Buurvrouw), Het Loket (De Klant) en in de lustrumproductie Peer Gynt (moeder Aase). Tevens speelde ze de rol van Electra in de LFA-productie Je was zo lief toen je klein was.

Tijdens haar studie geneeskunde volgde ze de 3-jarige Regieopleiding bij de LFA (Limburgse Federatie voor Amateurtoneel) met docenten (Provinciaal ToneelAdviseurs) Peter Stam en Loek Sijbers. Ze regisseerde als afstudeerproject Krankheit der Jugend van Bruckner.

Eenmaal beland in Ysselsteyn regisseerde ze Schonálders (amateurtoneelvereniging Crescendo, Ysselsteyn) en begeleidde ze de theaterproductie De Tent (studenten Toneelacademie Maastricht en amateurspelers uit de regio Ysselsteyn). Als actrice speelde ze in Een kamer op het kerkhof.

Contact: 
Odette de Theije
odette@gentleclowning.nl

Kees van der Zwaard (1962) is van huis uit theoloog. Hij werkt sinds 1998 freelance als schrijver en theatermaker en speelde tot nu toe negen solo-voorstellingen, variërend van een toneelmonoloog tot kleinkunst.

Kees schrijft ook toneelteksten voor anderen. O.a. de kindervoorstelling ik was, jij was voor Theater B’zar in opdracht van Nationaal Monument Kamp Vught (regie: Sylvia Valkenburg), die ruim 500 keer werd opgevoerd voor meer dan 50.000 kinderen. Zijn monoloog van een Bosnië-veteraan, AF – terug naar Srebrenica, werd gespeeld door gouden-kalf-winnaar Cees Geel (regie: Ruud Hendriks).

Verder ontwikkelt Kees (muziek)theater op locatie. Hij schreef o.a. Een kamer op het kerkhof, bij de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn (L.) (regie: Ruud Hendriks). Als schrijver/regisseur maakte Kees Nie Swart Nie Wit Nie, een theaterproject met jongeren uit Culemborg en Manenberg - Zuid-Afrika; jouw land, mijn land, een productie over het conflict tussen Israël en de Palestijnen; Circus 4 en 5 mei, over herdenken en herinneren; Freedom is not Free, over de V.S. en Europa.

Kees treedt regelmatig op bij studiedagen en symposia. Zijn specialiteit is maatwerk: een inhoudelijk relevante theatrale bijdrage - relativerend, kritisch, ontroerend. Zowel voorbereid, als geïmproviseerd. Als docent is Kees betrokken bij Stichting De Zevende Hemel, een werkgezelschap voor theologie en creativiteit. Hij geeft cursussen en trainingen in het kader van deskundigheidsbevordering.

Sinds 1999 zijn alle activiteiten van Kees van der Zwaard bijeengebracht onder de paraplu van Hystrix Producties, Culemborg. Daarbij bracht hij inmiddels 7 cd’s uit. Zijn laatste cd, in samenwerking met Hans Hasebos, is Woelgeestballades.

www.keesvanderzwaard.nl

Contact: 
Kees van der Zwaard
info@keesvanderzwaard.nl
06-22320091

Inge de Peinder (1965) studeerde in 1987 af aan de Dansacademie Arnhem. Ze heeft gedanst bij JazzExtension, Danstheater Arena (Kim van der Boon), Zumbi en in velerlei Musicals in Duitsland. Daarnaast gaf ze 10 jaar les op Codarts Muziektheateracademie en doceert ze al 30 jaar Dans en Musical op de Plantage te Tiel. In de Schouwburg van Tiel maakte ze i.s.m. componist John van Buren ook meerdere grote producties voor Stichting Stallure. Met John van Buren maakte ze ook een reeks kindermusicals, de Idem Dito's.

In 1988 ontmoette ze Eric de Bont (in Choreografie van Clown & Dans van Deborah Liebers). Daaruit ontstond een jarenlange samenwerking op de Clownsschool te Arnhem, Maurik, Ibiza en Menorca, waar Inge de Peinder de cursussen Clowns & Dans, Pina Bausch en Musical voor haar rekening neemt.